mandag den 26. maj 2014

Dagens kloge overvejelser


I dag har vi haft meget fokus på vores indledning og har gennemgået meget af den teori vi hver især har haft fundet frem.

Vi har haft meget debat om de emner, vi gerne vil have med i selve opgaven og har haft talt om nogle af emnerne måske ligger lidt for langt uden for selve bevæg grundlaget på vores problemformulering.

Vi har b.la andet talt meget om Maslows behovspyramide og om hvordan den har ændret sig igennem årene. 

Maslows behovspyramide er en psykologisk motivationsmodel som fokuserer på de grundlæggende behov vi som mennesker har. De grundlæggende behov er prioriteret efter vigtigheden, og den rækkefølge de kommer til udtryk. Maslow mente desuden at mennesket skulle have de grundlæggende behov opfyldt, førend man kunne gå videre til de næste behov i pyramiden. I bunden af behovspyramiden ser man de fysiologiske behov, som er nødvendige for individets fysiske overlevelse. Når disse behov er opfyldt, kan individet gå videre til næste lag, som er behovet for sikkerhed og tryghed. Det tredje lag er de sociale behov, herunder behovet for at elske, være elsket og høre til, efterfulgt af behovet for social anerkendelse. Til sidst selvaktualisering i toppen af pyramiden er ifølge Maslow det største behov og indebære menneskets erfaringer.

Behovspyramiden har 5 lag af behov. De nederste tre lag af behov kaldes mangelbehov, og hvis disse behov ikke opfyldes, fyldes man med angst, uro og frustration og vil søge at opfylde dem. Hvis de er opfyldt, føler man ”ingenting”, kun mangel når de ikke er opfyldt. De øverste lag af behov (vækstbehovene) Dermed er også sagt, at det ligger i menneskets potentiale at vokse. Vækstbehovene er derfor ikke aktuelle, førend mangelbehovene er opfyldt. Når vækstbehovene er opfyldt, forsvinder de ikke, men vil derimod styrke menneskets motivation i forhold til livsværdier og ønsker om vækst og selvaktualisering. ( Kilde:http://neft.dk/maslow.htm  )

Tiderne skifter.

I dag hvor Maslows behovspyramide måske bedst anskues på hovedet (se nedenfor) ses ændringerne i alle sine nuancer – i dag er alle vore basale behov såsom at spise, stifte bo, leve i fred og ro osv. opfyldt, vores velstand er høj og vores intellekt veludviklet. Derfor bliver der rum for at kigge indad. I denne proces begynder vores udviklingsrejse. Personlig udvikling fylder derfor mere hos den enkelte, som søger efter en højere mening med livet.





Figurerne viser den tendens der fornemmes i dag (ikke videnskabeligt funderet), hvor omdrejningspunktet for mange er “personlig udvikling” eller selvrealisering. Det sker i både job og privatliv. Et af udsagnene er f.eks. “vi arbejder ikke længere for at leve – men fordi det giver mening”.( Kilde. http://www.mannaz.com/da/artikler/storytelling-som-ledelsesvaerktoej/)



Vi har i forhold til vores opgave talt meget omkring hvad der var moderens, barnets og lederens behov og hvordan de kommer til udtryk i den aktuelle sag i casen.

Selv om vi mener det er en super god ting, at have med i vores pædagogiske overvejelser, har vi dog valgt at hive det ud af selv opgaven, da vi ikke føler den ligger inden for vores endelige problemformulering. Derfor har vi valgt at lægge den her på vores blog.

Af andre gode emner vi har været inden om i dag kan nævnes.

  •          Dagtilbuds lovgivningen.
  •           Virksomhedsgørelse.
  •           Kommunikation
  •           Konflikttrappen
  •           Udviklings psykologi
  •           Vigtigheden af faste rutiner for børn
  •           Dilemma diagram.
  •           Forældresamarbejde

Ud fra de ting vi har drøftet i dag er planen, at vi hver især forsøger at hive essensen ud af det vi har valgt af emner og forsøge at få skrevet lidt ned. Vi mødes daglige på tjatten og gennemgår det vi er nået frem til. Alt bliver sendt til gruppens sekretær, som med hjælp fra gruppen sætter det sammen. Vi mødes så igen fysisk om nogle dage.

Der har været en rigtig god stemning i dag i gruppen, og der har også været plads til de forskellige frustrationer over, hvad vi endelige vil have med og hvordan vi får begrænset os.

Så nu tror vi at vi har pejlet os ind på det. Agtigt.




Ingen kommentarer:

Send en kommentar