onsdag den 28. maj 2014

Det senmoderne samfund


Det senmoderne samfund

Det senmoderne samfund er overgangen fra det moderne samfund til det samfund vi har nu. De to mest kendte personer inden for det senmoderne samfund er: Anthony Giddens og Ulrich Beck.

Anthony Giddens var en engelsk sociolog. Giddens tre centrale kendetegn ved det senmoderne samfund er: adskillelse af tid og rum, øget refleksivitet, og udlejring af de sociale relationer.

Med adskillelsen af tid og rum mener Giddens, at tiden og det fysiske rum er blevet ophævet grundet de mange nye teknologier, vi har fået. Dvs. at hvor det førhen tog land til at komme fra det ene sted til det andet, men med udviklingen af transportmidlerne er det blevet nemmere at komme rundt i verden. Det er blevet nemmere at kommunikere med hinanden. Hvor det førhen kunne tage dage, før brevet kom til modtageren og tilbage til én selv, er det nu bare at sende en sms, mail eller lige at tage den over Skype. Hvis der er sket en ulykke/naturkatastrofe osv., er det bare lige at trykke på en knap på fjernbetjeningen eller lige at gå på internettet, og så kan man få alle informationerne at vide på meget kort tid.

Med udlejringen af de sociale relationer mener Giddens, at den sociale opdragelse og omsorg er rykket fra familien og hjemmet ud til de statslige institutioner. Dvs. at sociale relationer som fx børneopdragelse ikke foregår, i så høj grad som før, i hjemmet hos familien, nu er det vuggestuer, børnehaver og skoler, som har overtaget denne rolle. Dette gælder også for de ældre, hvor pasningen også foregik i hjemmet, men nu er blevet overtaget af plejehjem og sociale- og sundhedsassistenter. Det kræver altså tillid til hinanden, og det er ifølge Giddens afgørende for, at det senmoderne samfund ikke bryder sammen.

Udlejringen af de sociale relationer sker i bund og grund fordi, at kvinderne også er på arbejdsmarkedet, hvor det førhen i det traditionelle samfund kun primært var mændene, som gik på arbejde, mens kvinderne var hjemme og passe børnene og huset. Så når begge forældre er på arbejde, kræver det nogle til at se efter deres børn, til de selv kan tage over, når de engang kommer hjem.

Med den øgede refleksivitet mener Giddens, at det enkelte individ skal overveje og træffe sine egne valg, og ud fra disse valg at skabe sig en identitet. Dvs. at vi selv skal skabe vores egne identitet, hvor det førhen i det traditionelle samfund, hvor ens identitet allerede var lagt fast på forhånd. Vi skal træffe besværlige valg, som måske vil komme til at påvirke vores fremtid. Nogle af disse valg kunne måske være, om hvilket gymnasium man skulle vælge. Også her gælder det om at have tillid. Tillid til eksperter og de informationer de kommer med, og tillid til de gymnasium, man nu en gang valgte at vælge, om det ville blive tre fede år socialt og fagligt, som forventet.

Kilde: Larsen, Ole Schultz. 2008 Psykologiens veje kp.1 og kp.17
 

Ingen kommentarer:

Send en kommentar